Pages

Tuesday, June 29, 2010

one of the best teacher is experiences

haluuuuuuu
assalamualaikum & salam hormat.......


nak cite ckit pasal yang berkenaan dengan ape yang dah sedia tercatat sebagai tajuk kali nie

.:one of the best teacher is experiences:.

senanyew bukan pelajar jew yang sedang belajar..but everyone is learning even though owang tuh minah kilang ke (saye la tuh..ex-minah kilang..ekeke),, jurujual ke,, juru terbang ke,, juruselam ke,, segale macam juru laa..termasuk la jurutaip blog neyh..huhu~
sume nyew sedang belajar dari pengalaman..kadang-kadang kte tak prasan hari-hari yang kte lalui nie senanyew banyak bagi pengajaran kat kte..dats y owang-owangs slalu berharap supaya hari esok lebih bek dari hari sebelum nyew..tuk menjadikan hari-hari esok yang lebih bek,,kte brangan laa ape yang kte nk tuk ari esok..huhu~ if ade mistakes yang kte wat, tanam laa azam dalam diri so for da next day kte tak wat da same mistakes..
=))
dats not actually the point i'm typing dis entry..actually nak share ckit pe yang saye blaja dari pengalaman saye keje..first time tuh saye keje..keje kilang lak tuh..sempat la gak bertahan slame 1bulan 1minggu bersamaan dengan 40 hari tolak hari minggu ye..tak amek cuti aw..tahniah pada diri saye senirik.! huhu~
.:nie saye ngan amal..ngah tggu bas nak balek dari keje:.
.:neyh antare brg yg d'hasilkan:. 
suasane kat kilang nie laen ckit..tak macam kat tempat laen..society lebyh dititikberatkan..al-maklumlah..berkawan golongan yang lebyh matang an..saye neyh still cam kanak-kanak ribena lagik..kihkihkih..urm..here da list pengajaran yang saye dapat..huhu~ 

  • masuk kandang rimau mengaum,masuk kandang kambing mengembek..(ngah syiok menaip nie tetibe t'fikir, rimau ade kandang ke..ke saye yang salah peribahasa.?) hee~ ok,,sebagai dak baru msuk keje an kene la wat cam dak baru..tak payah laa nak tunjuk otai kat tempat owang..len laa lau anak tokey kilang tu senirik..ske ati laa nak wat papew..tp kne jugak laa menahan tinge dari owangs yang b'kate "mentang-mentang laa anak tokey"
  • hormat owangs sekeliling..owangs dalam kilang tak same cam owangs kat skola (kenape skola? coz dunia saye cume di skola) lau kat skola rakans terdiri drpd golongan yang sebaye..lau kat kilang, rakans saye ramai yang suda berumah tangge..so hormat laa dowg sprti ibu bapa kte..segala tohmahan yang diberikan untuk kebaikan bersama..
  • kene banyak sabar..banyak perkara yang saye perlu bersabar mase keje kt kilang tuh..especially bile owangs dok wat ketupat rendang tuk saye..agak stress aw mase tuh..rase cam nak benti keje jew..tuh bru umpatan owangs..tak kire herdikan leader lagik..tp saye tak pernah laa kene herdik..lau teguran tu biase la an..leader saye sangat baek C=
  • blajar bersosial..cam yang saye cakap,,society di kilang amat penting..so tak bole la dok sowang jew..saye kan pendiam owang nyew..so lambat ckit laa bab-bab sosial neyh..huhu~ tp mende nie penting, coz saye kan pekeje baru..kang lau ade papew tak paham tak kan nak senyap jew..bodoh sombong tuh namenyew (ceh,padehal kat klas xpenah pown tanye ckgu..cam la da pandai sangat)..keje saye nie bahagian production, kang lau salah care wat keje leyh jadi manyak product yang kene reject..
  • appreciate owangs yang sokong anda & owangs sekeliling..mase kat kilang tuh amal la yang paling setia memberi nasihat, sokongan, galakan, bile mane saye ditimpa malapetaka yang dahsyat, hari-hari suram, jiwa kacau, meracau, sasau,bla bla bla~ owangs sekeliling jugak manyak tolong beri tunjuk ajar cmne nak pegang playar, cmne nak gune screw driver, cmne nak solder.. saye sayang dowg sangat2..mase last day tuh cdyh btul..coz xtwu lg an bile leyh jumpe dowg..mase tu bru laa saye sedar,,lau la saye tul-tul hargai mase bersame dowg kan lebyh bgus 
saye rase cam da panjang  sngat jew karangan saye neyh..huhu..so i think dats all =D



     


2 comments:

~cik tiram~ said...

siti ngan amal keje kilang pe?

pwincessiti said...

kilang elektronik..
berminatkah..?
huu~